Hoe kleed een verkoper zich en heeft dit invloed op de verkoopsresultaten?

Een eerste indruk is van levensbelang, vooral in de wereld van verkoop. Maar hoe kleedt een verkoper zich eigenlijk en heeft dit echt invloed op de verkoopresultaten?

Deel met vrienden

Introductie

Een eerste indruk is van levensbelang, vooral in de wereld van verkoop. Maar hoe kleedt een verkoper zich eigenlijk en heeft dit echt invloed op de verkoopresultaten? Het blijkt dat kledingkeuze wel degelijk een rol speelt in hoe klanten verkopers waarnemen en verkoopgesprekken beoordelen. In dit artikel gaan we dieper in op de kunst van kleden als een succesvolle verkoper en delen we enkele handige richtlijnen.

Kledingkeuzes voor verkopers:

Het juiste kledingstuk voor verkopers kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard van het product of de dienst die ze verkopen, het type klanten waarmee ze werken en de bedrijfscultuur. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor kledingkeuzes voor verkopers:

Overhemd: Een net overhemd is vaak een goede keuze. Kies voor effen kleuren zoals wit, lichtblauw of lichtroze. Kies voor lichte kleuren zoals bijvoorbeeld beige. Zorg dat de kleur niet te opvallend is en vooral subtiel. Vermijd drukke prints of felle kleuren, tenzij dat past bij de branche waarin je werkt.

Spijkerbroek: Een nette, goed passende spijkerbroek is geschikt voor veel verkoopomgevingen. Kies voor een donkere wassing, omdat dit meestal professioneler oogt dan lichtere wassingen.

Broek of rok: Voor meer formele gelegenheden kan een nette geklede broek of rok een goede keuze zijn. Zorg ervoor dat deze goed past en niet te strak of te los zit.

Schoenen: Kies voor geklede schoenen, zoals leren oxfords of nette pumps. Vermijd sportschoenen of te casual schoeisel.

Accessoires: Houd accessoires eenvoudig. Draag een horloge als dat gepast is, maar vermijd overdreven sieraden. Een stropdas kan nodig zijn voor formelere gelegenheden.

Verzorging: Ongeacht de kledingkeuze is persoonlijke verzorging cruciaal. Zorg voor een schone en verzorgde uitstraling, inclusief geknipte nagels, verzorgd haar en frisse adem.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kledingstijl moet aansluiten bij de verwachtingen van je doelgroep en de branche waarin je werkt. In sommige gevallen kan het zelfs nuttig zijn om je kledingkeuze aan te passen aan de voorkeuren van je klanten.

De psychologie achter kledingstukken in Verkoop

Waarom is kleding zo belangrijk voor verkopers? De reden ligt in de psychologie van de eerste indruk. In de eerste vier seconden van een ontmoeting vormen mensen een oordeel over je, en dit kan leiden tot de ‘fight or flight’-modus, een overlevingsmechanisme dat teruggaat tot onze prehistorische geschiedenis.

Het dragen van kleding die past bij de verwachtingen van je branche en doelgroep is van cruciaal belang om vertrouwen op te bouwen. Opvallende attributen zoals juwelen, horloges of extravagante accessoires kunnen afleiden en zelfs weerstand creëren bij potentiële klanten. Het gezegde “Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken” is bijzonder relevant in de verkoop.

Het doel is er betrouwbaar uit te zien en te worden gezien als iemand die problemen kan oplossen en waarop klanten kunnen vertrouwen. Dit wordt vaak omschreven als de “ideale schoonzoon look.”

Een praktijkvoorbeeld: Het belang van de juiste kleding

In een interessant praktijkvoorbeeld ontdekten we dat het dragen van een maatpak eigenlijk een minder vriendelijke ontvangst teweegbracht en het verkoopgesprek niet eens op gang kwam. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om je kledingkeuze aan te passen aan de verwachtingen van je doelgroep.

Conclusie

In de wereld van verkoop is de kunst van kleden subtiel maar belangrijk. Het kiezen van de juiste kleding kan helpen om vertrouwen op te bouwen en klantrelaties te versterken. Onthoud dat de kledingstijl moet aansluiten bij je branche en doelgroep, en dat persoonlijke verzorging altijd van cruciaal belang is. Een eerste indruk kan een blijvende impact hebben, dus kleed je met zorg en aandacht voor detail.

Inhoud

Meer blogs

Ontdek de cases

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de gratis Sales Masterclass

Niet iedereen is een geboren verkoper, maar het is iets dat je kan (en moet) leren.

Want zonder sales is er geen sprake van business.

Jouw carrière start hier.

Een impact maken op je leven doe je door te springen en er volledig voor te gaan. Als je verandering wil, dan moet jij die verandering zijn.


Een krachtige omgeving start bij jezelf.